Blog

.

Actief met Geschiedenis, van gedenkboek tot musical

In 2015 vond een reünie plaats van mijn familie, de familie Poiesz. Dit was een grote bijeenkomst met Poieszen vanuit het hele land. Het geheel werd gesponsord door de Poiesz supermarktketen. Niet alleen was er sprake van een groot feest, maar ook een nieuwe uitgave van het familieboek.

In dat boek stonden wetenswaardigheden over herkomst en prominente familieleden. Natuurlijk kon een stamboom daarin niet ontbreken. Natuurlijk is dit ontzettend interessant. Zeker met een naam als de onze word je steeds gevraagd waar je naam vandaan komt. Dan is het goed om eventuele geïnteresseerden van repliek te kunnen dienen. Bovendien is het voor mij als historicus natuurlijk ook belangrijk om mijn eigen achtergrond te kennen. Het is een boekje dat nog steeds een ereplaats heeft in mijn boekenkast. Het meest inspirerende aan de reünie was echter de musical.

Men had de geschiedenis van de familie in een musicalvorm gegoten. Niet als een droge opsomming van A naar B. Het ging om de identiteit van de familie, de ondernemingszin, de humor en andere eigenschappen die onze familie kenmerken en die ik ook bij individuele leden van de familie herken. Waaronder mijzelf. Eigenaardigheden die ik altijd gek aan mijzelf heb gevonden. En dat allemaal met gevatte dialogen, heuse choreografie en liedjes die in je hoofd bleven zitten. Uiteindelijk is de identiteit een belangrijke meerwaarde van geschiedenis. In de verhalen uit het verleden kan je de identiteit destilleren. Dat zijn de eigenaardigheden die in je DNA zitten en invloed hebben op je toekomst. En eigenlijk maakt het niet uit of dit de identiteit is van een familie, een individu, een organisatie of een bedrijf.

Maar de reünie liet me ook zien dat er meerdere manieren zijn om die geschiedenis en de identiteit die daar uit voortkomt te laten zien. Een geijkte manier zoals het maken van een boekje, of een unieke manier als een musical. Allebei een goede keuze, maar de vraag is: wat past het beste bij ons, en hoe memorabel kunnen we het maken? Dat is iets waar wij graag bij helpen.

 

Jesse Poiesz